Alles over zonnepanelen: opbrengst, rendement en terugverdientijd

Alles over zonnepanelen: opbrengst, rendement en terugverdientijd

Zonne-energie is troef tegenwoordig: steeds meer mensen kiezen ervoor om een deel van hun benodigde stroom uit zonnepanelen te halen en daar zijn natuurlijk meerdere goede redenen voor. Goedkoper en lekker wonen zijn er twee van.

Ben je ook van plan om een zonnepaneleninstallatie op je dak te plaatsen, maar wil je eerst toch nog wat onderzoek doen naar de voordelen, mogelijkheden en meer? Laat je dan informeren door onderstaand overzicht, met alles over zonnepanelen!

Alles over zonnepanelen: de opbrengst zonnepanelen en meer

1. De stroom opbrengst zonnepanelen kan je opslaan

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je energie die je uit je zonnepanelen haalt, wel degelijk kunt opslaan voor later. Dit kan door middel van een zogenaamde thuisbatterij. Steeds meer mensen investeren in een zonnepaneleninstallatie omdat ze beseffen dat groene stroom beter is dan stroom op basis van fossiele brandstoffen en dat is goed.

De meeste mensen denken echter niet verder dan dat, waardoor ze heel wat stroom mislopen. Als je in een thuisbatterij investeert, is het zoveel gemakkelijker om duurzaam te wonen doordat je ook later reeds opgewekte stroom gebruikt. En besparen met zonnepanelen zal alvast helpen om je energierekening lager te houden.

2. Je kan de investering voor zonnepanelen terugverdienen

Doordat je een groot deel van je energiebehoefte opwekt door middel van zonnepanelen, kan je de initieel investeringskost die je hebt gemaakt voor die installatie ook terugverdienen. Hoe snel dat gaat, hangt natuurlijk vooral af van hoe vaak je energie uit zonnepanelen gebruikt én hoeveel de installatie heeft gekost.

Veel mensen laten zich afschrikken van zonnepanelen omdat ze het prijskaartje zien, maar op de lange termijn is het wel degelijk een slimme beslissing. Haal je meer stroom uit je zonnepanelen? Dan verbruik je minder stroom van het net en bespaar je maand na maand op je energiefactuur. De besparing zonnepanelen berekenen kan je trouwens ook eenvoudig via een online reken-app!

3. De salderingsregeling is ook interessant

Ten slotte is er ook zoiets als de salderingsregeling, die inhoudt dat mensen de stroom die ze niet gebruiken na opwekking via zonnepanelen kunnen doorverkopen aan het elektriciteitsnet, in ruil voor een bedrag. Erg interessant, zeker als je niet over een thuisbatterij beschikt en toch optimaal gebruik wilt maken van alle beschikbare zonuren.

Besparen met zonnepanelen is dus zeker mogelijk, zolang je de juiste investering doet en een beetje onderzoek. Duurzaam wonen wordt op die manier nog gemakkelijker én aangenamer, om nog maar te zwijgen van goedkoper. Nogmaals: de besparing zonnepanelen berekenen is wel degelijk interessant als je precies wilt weten hoeveel je kunt besparen met zo’n installatie!