De voordelen van XPS isolatie

Het isoleren van het huis is meer dan gewenst en dat heeft ook een aantal redenen. Het verduurzamen van een woning zorgt ervoor dat je het klimaat in huis beter kunt reguleren en dat je doorgaans in de winter ook minder hoeft te stoken. In de zomer kan de warmte van buitenaf niet in huis komen en blijft de temperatuur binnenshuis aangenaam. Maar het levert dus ook een kostenbesparing op de energierekening op. Er zijn verschillende mogelijkheden om het huis te isoleren en je hebt ook een ruime keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Zoals XPS. Maar wat zijn de voordelen? In onze blog zetten we ze op een rijtje.

Wat is XPS?

Eerst vertellen we wat XPS precies is. XPS is een drukvast en vochtbestendig isolatiemateriaal dat je in de vorm van isolatieplaten kunt kopen. XPS wordt gemaakt van geëxtraheerd polystyreen en het is dus kunststof. Het is ook een isolatiemateriaal waarmee je verschillende isolatiewerkzaamheden kunt uitvoeren. Zoals het isoleren van een omgekeerd dak, de vloer, spouwmuren en gevels.

De voordelen van XPS

De grote vraag is waarom je voor XPS in plaats van glaswol, steenwol of EPS zou moeten kiezen en wij hebben de voordelen op een rijtje gezet. 

Drukvast en vochtbestendig

XPS isolatieplaten zijn drukvast en vochtbestendig en dat betekent dat vochtproblemen in huis verleden tijd zijn wanneer je het isolatiemateriaal hebt toegepast. Vochtvorming is niet alleen vervelend, maar het zorgt ook voor een muffe lucht in huis en schimmels krijgen meer kans om zich te vermeerderen. En schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kan op termijn licht tot ernstige gezondheidsklachten opleveren.

Eenvoudig aan te brengen

De XPS isolatieplaten zijn eenvoudig aan te brengen, omdat het een licht materiaal is. Daarnaast zijn de platen ook eenvoudig op maat te zagen of te snijden. Het isoleren van een gevel, dak of vloer wordt daardoor een fluitje van een cent. XPS is ook geschikt voor het isoleren van een omgekeerd dak en de kelder.

Hoge isolatiewaarde

XPS isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde die wordt aangeduid met de Lambda waarde. De Lambda waarde van het isolatiemateriaal ligt tussen de 0.032 en 0.035 W/mK. Door de hoge isolatiewaarde hoef je minder te stoken in de herfst en de winter en kun je dus een flinke euro besparen op de energierekening.

Een aantal nadelen aan XPS

Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van XPS isolatiemateriaal. Het materiaal wordt namelijk niet op een ecologisch verantwoorde manier gemaakt, omdat er chemische stoffen nodig zijn voor het samenstellen van de isolatieplaten. Daarnaast is het vatbaar voor vuur en het is ook niet het goedkoopste materiaal dat verkrijgbaar is. Desalniettemin is het de investering meer dan waard, omdat XPS een hoge isolatiewaarde heeft, het huis meer waard wordt als je het verduurzaamd en je ontvangt vanuit de overheid een subsidie als je het huis wilt isoleren. De hoogte van de ISDE is wel afhankelijk van de materialen die je kiest en welke verduurzamende projecten je binnen een jaar laat uitvoeren.