Alles over het energielabel voor woningen

Alles over het energielabel voor woningen

Een energielabel is tegenwoordig erg belangrijk voor het bepalen van de waarde van je woning. Het energielabel zegt iets over de zuinigheid van een huis: hoe veel of hoe weinig energie het verbruikt. Het is zelfs verplicht om een energielabel te hebben, anders riskeer je een boete.

Verschillende energielabels

Er zijn verschillende energielabels, ze lopen van A tot G. Energielabel A krijgen alleen de mest zuinige woningen, en bij energielabel G ben je een stuk meer geld kwijt aan energie. Een energielabel maakt het gemakkelijk om woningen op energiegebied met elkaar te vergelijken.

Het energieverbruik en het energielabel hoeven niet hetzelfde te zijn. Bijvoorbeeld als twee woningen hetzelfde energielabel hebben, maar niet evenveel energie verbruiken. Het energielabel zegt alleen iets over de mate van isolatie van een woning en de zuinigheid van installaties. Verbruik van energie valt samen met verschillende factoren: hoe hoog de temperatuur van de verwarming staat ingesteld, de gebruikte hoeveelheid warm water, het (intensief) gebruik van apparaten. Gezinssamenstelling speelt ook een rol. Over het algemeen geldt: hoe meer mensen hoe meer verbruik.

Energielabel aanpassen

Mocht je energielabel niet optimaal zijn, kun je zelf een aantal dingen doen het energieverbruik omlaag te krijgen en daarmee het energielabel aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, van zowel muren als dak. Het hangt van je woning af wat het beste past. Ook dubbelzijdig glas en zonnepanelen zijn een veel gekozen manier om het energielabel te verbeteren. Er zijn ook subsidies beschikbaar om deze aanpassingen te kunnen doen. Ga hiervoor op zoek naar informatie over energielabel rijksoverheid.

Energielabel bij zelf een huis bouwen

Bij de bouw van een nieuwe woning is het energielabel vaak een zuiniger label. Bij de bouw krijgt een nieuwbouwwoning in principe al energielabel A. Na oplevering wordt dit definitief bepaald, waardoor de woning alsnog bijvoorbeeld een energielabel B kan krijgen. Aan de andere kant kant het nog zuiniger zijn dan A, bijvoorbeeld A+. Vraag advies aan klusjesmannen voor de meest optimale manier van oplevering.

Energielabel aanvragen

Voor verkoop, verhuur en oplevering van een woning is een energielabel verplicht. Dit is op 1 januari 2015 ingesteld. Een energielabel aanvragen kun je gemakkelijk doen via een energieprestatieadviseur. Deze vind je op de volgende website https://epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl/