Zonnepanelen plaatsen, heeft dit nog zin in 2022?

Subsidies vervallen, ook de regels veranderen, de volgende vraag luidt:

“Heeft zonnepanelen plaatsen in 2022 nog wel zin?”

In deze blog gaan we dieper in op deze vraag. We gaan het hebben over de voordelen en waarom het nu voor de toekomst een van de slimmere keuzes is die je kunt maken op het gebied van wonen.

Wat nu wanneer de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd?

Iedereen die nu zonnepanelen op het dak heeft liggen profiteert van de salderingsregeling. Hierdoor krijg je evenveel terug voor de overtollige stroom die jij levert als de stroom die je afneemt. Vanaf 2023 wordt deze regeling afgebouwd. De overheid probeert zo iedereen bewust te maken van hun stroomverbruik. Door deze verandering gaat de terugverdientijd van je zonnepanelen omhoog, gelukkig maakt dit door de redenen die hieronder worden genoemd niet veel uit.

De eerste reden is dat het een eenmalige investering is. De wereld van de zonnepanelen staat niet stil, onze panelen die wij gebruiken bij AAA New Energy gaan tot wel 30 jaar mee! Kun jij een andere investering opnoemen met 30 jaar rendement?

De tweede reden is dat de afbouw is te compenseren. De afbouw van de salderingsregeling valt te compenseren door meer van je geproduceerde stroom te gebruiken. Ieder jaar verdwijnt de saldering met 9 procent. Dat betekend dat jij in 2023 nog 91 procent van de waarde terugkrijgt, in 2027 ligt dat op 55 procent.

Als je niks doet zul je alleen maar betalen voor elektriciteit van anderen, je hebt zelf natuurlijk ook wel gezien wat de plotselinge prijswijziging in de energiekosten kan betekenen. Dit kun je dus voorkomen met zonnepanelen.

De derde reden is dat je de stroom kunt gebruiken voor het verwarmen van je woning met airco’s of het opladen van je elektrische auto. In 2030 zullen we massaal overstappen op elektrisch rijden, die trend is nu al begonnen. Binnen een aantal jaar zal het gedaan zijn met brandstof auto’s.

Als je stroom van iemand anders gebruikt ben je meer kwijt. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis verwarmt, voordeliger rijd en je kunt teveel opgewekte energie terugleveren tegen een mooie prijs.

Het heeft de komende jaren dus zeker nut om Zonnepanelen te plaatsen. Misschien wel meer dan nu, met de opkomst van electrische auto,s en de snel stijgende energieprijzen. Plan nu een kennismakingsgesprek in, dan kijken we samen vrijblijvend naar alle mogelijkheden.