Wat wordt er allemaal vermeld in een bouwkundig rapport?

jouwwoongids.nl

Als je zekerheid wil hebben over de bouwkundige staat van de woning die je wil gaan kopen is het aanvragen van een bouwkundige keuring door een bouwkundig expert van harte aan te bevelen. Zo een bouwkundig expert zal dan een fysieke inspectie doen in de woning en zal dan een rapport opmaken van zijn bevindingen. In dat rapport komt heel veel informatie te staan. Maar welke informatie is dat dan precies? Met het lezen van deze blog zal je daar straks een stuk meer vanaf weten.

Welke aspecten van het huis worden gecontroleerd?

 • Ventilatie, riolering, leidingwerk in kruipruimte.
 • Beoordeling van de technische staat van de elektrische installatie.
 • De beoordeling van de staat van onderhoud van alle overige sanitaire groepen.
 • Staat van dak, dakpannen en -beschot, goten, schoorstenen.
 • Staat van kozijnen, ramen puien, deuren enz.
 • De technische staat en de verwachte levensduur van de dakbedekking en de dakconstructie.
 • Fundering, kruipruimte en vloeren.
 • De beoordeling van de technische staat van de elektrische installatie(s) die aanwezig zijn.
 • Visuele beoordeling van de staat van onderhoud van alle overige sanitaire groepen.
 • Een beoordeling over de staat van de garages en/of schuren en andere opstallen.
 • Vaststellen van de risico‚Äôs op koolmonoxide, aanwezigheid loden waterleiding enz. 
 • Bouwkundige staat van vloeren, muren, metsel- en voegwerk.
 • Een overzicht van de verwachte kosten op korte en lange termijn.

Heeft iedere woning een bouwkundige keuring nodig dan?

Het antwoord op deze vraag is nee, niet iedere woning heeft een bouwkundige keuring nodig. De nieuwere huizen zijn vaak in orde. Hierdoor zou een bouwkundige keuring echt onnodig gedaan worden. Je zou naar het bouwjaar van de woning kunnen kijken.

Mocht je toch nog twijfelen dan kan je er altijd voor kiezen alsnog een bouwkundige keuring te laten plaats vinden. Het is nu eenmaal een feit dat je jezelf veel geld kan besparen als je een bouwkundige keuring laat doen. 

Het bouwkundig rapport dat gemaakt is door de bouwkundig expert is geldig voor de duur van 6 maanden. Mocht het langer dan 6 maanden duren voordat je tot een akkoord bent gekomen zou feitelijk de bouwkundige keuring opnieuw plaats moeten vinden.