Kwaliteitspellets

Veel huishoudens verwarmen met gas. U hoeft alleen de thermostaat hoger te zetten en de verwarming wordt in gang gezet. Stoken op pellets kost iets meer werk, u moet uw voorraad pellets bijhouden en de pelletkachel verwarming tijdig bijvullen. Toch zijn veel landen om ons heen al overtuigd van de voordelen van pellets. En dat zijn ook niet de minste!

Houtpellets zijn 100% natuurlijk; de enige grondstof is (harshoudend) hout, geen toevoegingen

Geld besparen op uw energierekening, tot wel 60%. U heeft zicht op uw energieverbruik doordat u de pellets zelf moet bijvullen. U verbruikt niet meer dan nodig omdat de kachel volautomatisch de benodigde hoeveelheid pellets pakt. 

Per energiehoeveelheid betaalt u een lagere aanschafprijs, dat kan tot wel 50% goedkoper zijn dan de aanschaf van propaangas, stookolie of elektra. Ook is de fluctuatie in prijzen gering omdat er voldoende grondstoffen zijn.

Kwalitatieve pellets moeten er glanzend en stevig uitzien, zonder scheurtjes en met weinig stof in de zak. Het is heel eenvoudig te testen of u met goede pellets te maken heeft; goede pellets drijven namelijk niet op water, maar zullen zinken.

Hardhout versus zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout is dat hardhout van loofbomen komt en zachthout van naaldbomen, zoals de lariks en grove den (grenen). Loofbomen, zoals de beuk en es, groeien langzaam waardoor een compacte, duurzame houtsoort ontstaat die eveneens langzaam brandt en minder vocht bevat. Hout van naaldbomen bevat vaak hars en brandt sneller op. Het verschil zit hem ook in de celstructuur. Zachthout heeft geen houtvaten maar tracheïden voor het transport van water. Binnen hardhout en zachthout is echter ook nog veel variatie in hardheid, want ook sommige naaldhoutsoorten zijn hard en zeer duurzaam.

Kiezen voor pellets van zachthout of hardhout?

Of u voor pellets van hardhout of zachthout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij u een aantal feiten mee kunt laten wegen. Stookt u weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan is hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. Pellets van hardhout zijn vaak goedkoper. Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van circa 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit.