Welke grond heeft een vetplant nodig?

We hebben in Nederland aan regen geen gebrek. De laatste jaren worden de buien heviger en zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Ook in de zomer kan het hemelwater dagen aan een stuk neerdalen. Dat dit een effect is van de veelbesproken klimaatverandering lijkt geen twijfel. We zullen er dus rekening mee moeten gaan houden dat onze tuinen steeds vaker en voor een langere tijd vol met waterplassen staan. We zijn het gehele jaar bezig met het opvangen van regenwater of met het afvoeren ervan. Deze extra zware regenbuien kunnen dit harde werk in één keer ongedaan maken. Het is dus een goed moment om eens te onderzoeken hoe we de vetplantjes in onze tuin kunnen redden. Welke grond heeft een vetplant nodig om tegen deze wateroverlast bestand te zijn?

Vetplanten en water

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben vetplanten geen hekel aan water. Ze houden ervan en hebben het eigenlijk erg hard nodig. Waar ze echter zeer slecht tegen kunnen is water dat rondom de wortels blijft staan. Wanneer er overtollig water rond hun wortels blijft staan en de bodem verzadigt is met water kunnen de wortels niet ademen. Vetplantjes hebben zuurstof bij hun wortels nodig. Om te kunnen ademen hebben ze constante toevoer van zuurstof nodig. Daarnaast moet de kooldioxide die door de wortels worden uitgestoten ook weer gemakkelijk de bodem kunnen verlaten. Als het dagen achter elkaar regent lijkt het een onmogelijke opgave om onze vetplantjes te beschermen tegen dit onheil. Maar er is een oplossing.

Puinsteen als redding

Hoe kunnen we deze kleine schoonheden redden van de ondergang? Het antwoord is: puinsteen. Dit is de held van de vetplantjes die ze van de ondergang kan redden tegen overtollig regen en water. Puinsteen is een bijzonder toevoeging aan de grond die veel water opzuigt. Het heeft microscopische poriën in de kern en aan de buitenkant, die als kleine sponzen werken. In het geval er een keer overdadig water wordt gegeven, of bij een overvloedige regenbui, fungeren de puinsteentjes als sponsjes. Het overtollige water wordt in het puinsteen vastgehouden totdat de grond opnieuw hydratatie nodig heeft. Hierdoor behoudt de grond het juiste vochtgehalte. Het puinsteen werkt ook als een beluchting systeem voor de bodem, zodat zuurstof vrij in en uit de grond kan stromen. De wortels van de vetplanten kunnen dan beter ademen. Zie ook de blog: 5 fouten die je maakt met je vetplantjes (en hoe je ze in leven houdt)

Hoe moet je puinsteen gebruiken?

Hoe kan je puinsteen het beste gebruiken? Vooral met de toenemende regenval in het vooruitzicht. Het is kinderlijk eenvoudig. Elke plant of tuin kan profiteren van het gebruik van puinsteen. Samen met enkele van onze klanten hebben we de puinsteen getest in verschillende samenstellingen en tuinen. We hebben gezien dat een 50/50 mix van puinsteen met organische aarde heel goed werkt als een basis grondmix voor vetplantjes.

Gebruik deze mix voor alle vetplanten die je nu of in de toekomst in de tuin wilt zetten. Woon je echter in een gebied waar het meer of vaker regent dan gemiddeld, dan is het raadzaam om de verhouding van de mix aanpassen naar 60/40. Verhoog het aandeel puinsteen naar 60% en verlaag het deel met organische aarde naar 40% voor de beste potgrond.

Geplante vetplanten redden

Voor degenen onder jullie die ook de reeds geplante vetplanten willen redden van het overvloedige water, kan je de planten heel voorzichtig uitgraven. Verwijder het grootste deel van de oude bodem en vervang deze voor de sneldrogende nieuwe bodem mix. Hierdoor komen er meer luchtkamertjes in de bodem die zorgen voor een betere zuurstofvoorziening. Gelukkig is het heel moeilijk om vetplanten te beschadigen met het opnieuw potten en verplanten. Heb je liever een vetplant voor binnen? Dan kan je kiezen uit onder andere de Agave lopantha maar natuurlijk ook de Agave Shaka Zulu.

Als je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om je bestaande collectie opnieuw te verpotten is er een eenvoudiger alternatief. Bestrooi de bodem met een laagje van kleine puinsteentjes. Dit zal de regenval en het overtollige water opnemen waardoor het langer duurt voordat het kan doordringen in de aarde eronder. Dit is echte niet zo effectief als het in zijn geheel vervangen van de potgrond.