Hoe gaat een dakreparatie in zijn werk?

Hoe gaat een dakreparatie in zijn werk?

Het repareren van een dak kan op verschillende manieren in zijn werk gaan. Hoe een dakdekker het precies aanpakt, hangt af van een aantal factoren. Wat deze factoren zijn lees je hier. 

Stappenplan van de dakdekker 

Stel je hebt schade aan het dak, maar je weet niet precies wat er aan de hand is. Dan kun je er voor kiezen een dakdekker in te schakelen. Hoe de dakdekker vervolgens te werk gaat, hangt volledig af van de schade, en het type dak. Toch zijn er een aantal stappen die de dakdekker hoe dan ook zet. 

  • Stap 1: Het opsporen van het probleem.

Wanneer het water door het dak naar binnen stroomt, maar jij geen idee hebt hoe dit kan of wat de oorzaak is, dan moet de dakdekker eerst op zoek naar het probleem. Er zijn verschillende manieren waarop de dakdekker dit kan doen. Een bekende en effectieve manier is door het gebruik van de rookgasmethode. Hierbij wordt er rookgas onder de dakbedekking geblazen om zelfs de kleinste scheurtjes op te sporen. Dit kan natuurlijk niet gedaan worden bij pannendak.  

  • Stap 2: Voorbereidingen treffen. 

Voordat de dakdekker volledig aan de slag kan gaan moet hij of zij een aantal dingen voorbereiden. Zo moet het dak volledig gecontroleerd worden en vervolgens schoon en droog gemaakt worden. 

  • Stap 3: Het daadwerkelijke repareren. 

Deze stap is een beetje breder dan de andere stappen, omdat dit niet altijd hetzelfde is. Het enige wat overeen komt, is dat de dakdekker altijd aan de slag gaat om de opgespoorde beschadiging zo goed mogelijk te maken. De manier waarop wordt beïnvloed door het type dak, het materiaal waarvan de dakbedekking gemaakt is en de oorzaak van de beschadiging. 

Schuin dak repareren 

DakpannenDakgotenNokvorsten 
Kapotte of missende  dakpannen kunnen makkelijk vervangen worden. De dakdekker plaatst de nieuwe en bijpassende dakpan en controleert of de andere dakpannen niet ook beschadigd zijn. Kapotte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat er extra schade aan het dak ontstaat. Daarom moeten deze zo snel mogelijk gemaakt worden. Dit kan gedaan worden door de goten dicht te solderen. Soms is schoonmaken genoeg. De nokvorsten worden vaak van een ander materiaal gemaakt dan de dakpannen en kunnen makkelijk vervangen worden. Het meest voorkomende materiaal is kunststof, omdat dit lang mee gaat en niet kapot kan vriezen. 

Plat dak repareren 

Het repareren van een plat dak gaat een beetje anders in zijn werk. De stappen die de dakdekker zet blijft hetzelfde, maar de daadwerkelijke reparatie gaat een beetje anders. 

Er zijn namelijk verschillende materialen waaruit de dakbedekking van een plat dak kan bestaan, en bijna alle soorten moeten op een andere manier gefixt worden. 

  • Bitumen. Eerst wordt er gekeken naar de staat van de dakbedekking. Wanneer het lokaal te herstellen valt, wordt er een laagje bitumen op de beschadigde bedekking te plaatsen. Dit kan gelijmd, of gebrand worden. In sommige gevallen wordt er ook een reparatie met rubbercoating gedaan. 
  • PVC. Een Pvc dak kan makkelijk gerepareerd worden met een reparatiefolie. Hierbij wordt een verhit stuk pvc-folie op het beschadigde stuk ‘geplakt’. Vervolgens gaat de dakdekker er met een verzwaarde roller overheen. 
  • EPDM. De beschadiging wordt weg gesneden en vervolgens schoongemaakt. Dan wordt er net als bij de andere materialen een reparatiestrook geplaatst. Met lijm wordt deze stevig vast op het oppervlak. 

Lees hier meer over dakreparatie.