Waarom moet je altijd je bed opmaken?

“Als je de wereld wilt veranderen, moet je beginnen met je bed op te maken.”

Als we zoeken naar inspirerende citaten, verwachten we niet een zin als deze uitgesproken door voormalig Navy Seal Admiraal William McRaven tijdens een lezing. 

Maar hoe kan het opmaken van je bed je leven veranderen? Klinkt in eerste instantie absurd, maar in feite kan zo’n kleine taak de weg vrijmaken voor een succesvolle dag. 

Het oplossen van kleine taken heeft een groot effect

“Je hebt dan de eerste taak van de dag volbracht,” legt de admiraal uit. “Je zal je een beetje trots voelen en dat zal je aanmoedigen om een andere taak aan te pakken, en nog een, en nog een.”

Aan het eind van de dag zal die ene volbrachte taak van je bed opmaken resulteren in vele volbrachte taken. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen in het leven. Als je de kleine dingen niet goed kunt doen, zul je de grote dingen nooit goed doen. En je dekbed opmaken hoort daar natuurlijk bij.

Wat heeft een Navy Seal hier mee te maken?

Om zijn advies met feiten te onderbouwen, vertelt admiraal McRaven een anekdote uit zijn marine opleidingstijd. In de negende trainingsweek verwachtte zijn ploeg 15 uur door te brengen in een moerasgebied ergens tussen San Diego en Tijuana (Mexico). De mannen brachten daar een avond en een hele nacht door. Ze zaten tot hun kin in de koude modder en werden constant blootgesteld aan de ijzige wind. 

Er werd ze verteld dat slechts vijf mannen zich moesten opgeven, zodat alle anderen konden afhaken. McRaven vertelt dat veel mariniers in opleiding de hoop al bijna hadden opgegeven. Maar plotseling begon een van de mannen te zingen en langzamerhand deden al zijn kameraden mee. “Ineens voelde de modder warmer aan, de wind minder ijzig en de ochtend niet al te ver weg,” zei hij.

McRaven gaat verder door te vertellen dat er één ding is dat hij in de loop van zijn leven heeft geleerd. En dat is de kracht van één persoon. Eén persoon kan de wereld veranderen door andere mensen hoop te geven.

Begin bij jezelf, begin met je bed opmaken!

Je hoeft niet meteen de hele wereld te veranderen, maar de eerste stap begint met één kleine taak in de ochtend. Leg je dekbed recht, leg je kussen netjes neer en trek de kussenslopen even strak. Stel dat je een slechte dag hebt gehad, kun je je ’s avonds tenminste verheugen op een mooi opgemaakt bed.